divendres, 25 de novembre del 2016

25 DE NOVEMBRE : DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE


La violència de gènere és una mostra de la forma que s’ha utilitzat i segueix utilitzant-se en molts ambients per a resoldre els conflictes: imposició de la voluntat d’una de les parts per la força.
També és un intent de conservar el poder i la  dominació en una relació que potser va començar entre iguals però que ha arribat a ser de dominador i dominada.
  La primera apreciació és que la violència s’estableix entre gèneres que tenen diferent status social: les dones apareixen en l’imaginari col·lectiu com passives, dèbils, han de ser  controlades per la parella masculina, tenen menys iniciativa, estan disposades a acceptar les condicions que se li dicten, i per tant poden ser dominades.
   Estes situacions tenen un component educatiu de  formació personal i social al llarg de tota la infancia, adolescència i joventut, i un component socioeconòmic basat en l’expectativa de guanyar sous baixos, tindre treballs en pitjors condicions laborals, etc.
  Volem, per tant,  avançar cap a una societat on cap persona se sente dominada per altres, i on ningú siga capaç de pensar que pot actuar amb violència sobre els demés, però per això caldrà que ens plantegem la necessitat de posar de manifest que el camí ha d’anar al menys en dues direccions:
 -Posar en marxa en el sistema educatiu, en les famílies i en les activitats educatives no formals alternatives a l’ús de la violència, que  ensenyen a  resoldre els conflictes de formes alternatives, aprenent a pactar acords i desacords, i fer palès que les relacions personals tenen més possibilitats que tu guanyes-jo perd o al contrari. Hem de treballar per que tots aprenguem a viure el conflictes sense arribar a l’agressió, sense buscar l’aniquilació de l’altra persona, canviant la idea que hi ha parcel·les de poder adjudicades pel fet de ser home, ser la part masculina de la parella, o ser el líder mató de la classe.
- Hem de treballar per canviar la situació de discriminació socioeconòmica de les dones, posat que la independència econòmica, la capacitat per augmentar la segurització personal, l’empoderament personal i laboral, ajuda a millorar l’autoestima personal, i no acceptar cap relació de dominació imposada, o que en principi no va ser  imposada però que amb el temps s’ha degradat en perjudici de la dona.
Com a sindicat tenim tasques importants que fer, visibilitzant i acompanyant en totes les situacions on haja dones que tinguen sous i condicions de treball discriminatòries, on haja condicions de treball injustes o que perjudiquen a les dones com és el tema sense resoldre dels permisos de maternitat diferenciats per a dones i homes.
 Per altra banda, exigim a l’administració educativa  que destine recursos per formar al professorat dels centres educatius en els temes assenyalats, i a la resta d’administracions per atendre a les famílies que pateixen violència i volen buscar solucions abans d’arribar a situacions irreversibles.
  A més recolzem  totes les campanyes que treballen per fer una societat més equilibrada, comptant amb dones i homes que  busquen la justícia social i la resolució no violenta dels conflictes en tots els àmbits, el personal i també el social i entre Estats.
En aquestes tasques volem comptar amb totes les persones treballadores. Compten també amb tu.

   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada